En Yeniler

8 Ekim 2020 Perşembe

BİLGİSAYAR NEDEN MAVİ EKRAN VERİR? BİZ MAVİ EKRAN VERDİREBİLİR MİYİZ?

 



Bilgisayara mavi ekran verdirmek kolay bir şey değildir. Genel olarak driver silmekle yada bir program yüklemekle olmaz. İllaki teknik anlamda bir sorun olması gerekir. 

 Bilgisayar en fazla 3 şeyden mavi ekran verir. 1.si ekran kartının belleğinde sorun varsa. Başımdan geçen bir olayı anlatıyım. Müşteriye ekran kartı sattım. Ertesi gün bunu taktım oyun açtım, mavi ekran verdi dedi. Ekran kartını düzgün denememişim. Hemen ekrana görüntü veriyor diye sağlam diye satmışım. Meğer ekran kartının nand flash yongalarında sorun varmış. Yani oyun açılınca, ekran kartı belleği dolmaya başlayınca hata verip mavi ekrana geçirmiş.


2.si ramden dolayı olabilir. Bilgisayar açılırken ramleri kontrol eder ama yüzeysel. Ramlerin nand flashlarında sorun varsa yada ram miktarı yükselsin diye içindekinden  başka bir ram taktıysan uyumsuzluktan mavi ekran verebilir. 

3.sü ve en fazla görünen sorun GÜÇ YETERSİZLİĞİ. Bilgisayarın güç kaynağı yıllar geçtikçe daha az watt vermeye başlar. Ciğeri tükenir. Birde zaten güç kaynağı düşükse, (örneğin ucuz kasalara 300 watt power supply koyuyorlar) bilgisayara zor yetiyorsa, ondan dolayı mavi ekran verebilir. Yada yeni bir ekran kartı aldın ama güç kaynağının yetip yetemeyeceğine bakmadın. ekran kartı fazla enerji çekiyorsa ve güç kaynağı bu talebe yetişemiyorsa üzgünüm mavi ekran kaçınılmaz olur. 

Bu anlattıklarım masaüstü bilgisayar içindi. Laptopda biraz daha kısıtlı bir durum var. Mobil platformun iyi yanları da var kötü yanları da. Ekran kartı belleği sorunluysa mavi ekran verir. Ramde uyumsuzluk yada ram nand yongalarında sorun varsa mavi ekran verir. Ekran kartı değişikliği yapılmadığı için o konuyu saymıyorum. Bir de şu var
Bende iki laptop var. Birisinin adaptörü 95 watt. Diğerinin adaptörü 180 watt. Adaptör girişleri aynı. 180 watt adaptörü 95 wattlık olan laptop'a bağlarsam sorun olmaz zaten zorlayınca 95watt çekiyor. Ama 95 watt adaptörü 180 wattlık adaptörü olan laptop'a bağlarsam bilgisayarı zorlayınca (zorlamadan günlük işlerde kullanıldığında sorun çıkarmayabilir) güç yetersizliğinden mavi ekran verebilir. Yani burda da güç kaynağı başımıza bela olmuş olabilir demeye çalışıyorum. Orjinal adaptörü dışında OEM adaptör kullanan çok insan gördüm bu da böyle bir örnek olsun. 

Bilgisayar başka nedenlerden dolayı da mavi ekran verebilir, örneğin bios'larda bir bozukluk, anakart deformasyonu, harddisklerdeki bad sector'ler, SSD'nin trim özelliği olmaması vs vs. Fakat bunlar çok düşük olasılıklar. 
Uzun lafın kısası yazılım üzerinden mavi ekran verdirmek çok nadir olur. Genelde teknik bir sorun varsa mavi ekran verir.