En Yeniler

19 Haziran 2015 Cuma

Xiaomi, Kutuya Artık Şarj Cihazı Koymayacak...



Çinli Xiaomi firması yakında telefonlarını yanında şarj cihazı olmadan piyasaya sürmeyi planlıyor.

Sık sık Apple’ın tasarımlarından esinlenmekle itham edilen ve bu yüzden “Çinli Apple” lakabı takılan Xiaomi firması, Çin pazarının en hızlı büyüyen markalarından biri haline geldi. Çin dışındaki pazarlardaki payını da artırmak için uğraşan firma, bir yandan da maliyetleri azaltarak kâr marjını yükseltmeye çalışıyor.
Ancak bunu yaparken sık sık farklı bahaneler öne süren firmanın yetkilileri, daha önce çıkarılabilir bataryalar ve microSD kart yuvalarının performansı kötü yönde etkilediğini iddia etmişlerdi. Şirket CEO’su Lei Jun tarafından yapılan son açıklama ise, Xiaomi’nin yakında telefonlar birlikte şarj cihazı vermeyi durdurmayı planladığını ortaya çıkardı.
Lei Jun’un açıklamalarına göre, tüketiciler aldıkları telefonun kutusundan çıkan şarj cihazını nadiren kullanıyormuş. Üstelik her telefonun ambalajına bir de şarj cihazı yerleştirilmesinin, tabiat üzerindeki olumsuz etkileri de hayli fazlaymış! Bu yüzden de yakında Xiaomi telefonların kutusundan şarj cihazı çıkmayabilirmiş.
Tabii bu iddianın çevrecilik kısmı tartışmaya açık, sonuçta insanlık tarafından kurulan her endüstrinin çevreye zararı var ve Çin’in de bu konuda çok iyi bir ünü olduğu söylenemez. Ancak işin maliyet kısmına baktığımızda, telefonlarla verilen her şarj cihazının Xiaomi’ye 1.70 dolar civarında bir maliyeti olduğu ortaya çıkıyor. Bu rakamı milyonla çarptığınızda ortaya çıkan rakam hiç küçük değil. Bu da Lei Jun tarafından yapılan açıklamanın arkasında yatan gerçek sebebi ortaya koymaya yetiyor.

kaynak:technopat